ADEVARURI DESPRE MODA SI MODELING - 4. Artistii creatiilor vestimentare si de accesorii



Designerul este un artist vestimentar sau de accesorii a carui creativitate si originalitate se manifesta preponderent in cadrul marilor evenimente de moda.

Creatiile designerului sunt puse in valoare de manechine profesioniste care au rolul de a reda mesajul artistic al colectiilor haute-couture prezentate si al noilor tendinte in moda. Designerii celebri au la dispozitia lor pentru o prezentare tip eveniment de moda specialisti in: relatii publice, imagine, make-up artisti, hair-stilisti, cameramani, fotografi, luministi, tehnicieni de sunet, coregrafi, scenografi, organizatori de spectacole, manechine (foarte atent selectate si instruite care le promoveaza creatiile vestimentare, prin atitudine, stil de mers, personalitate scenica) etc.

Casele de moda renumite organizeaza evenimente periodice de promovare a brandului propriu. Pentru realizarea evenimentelor personalizate, designeri cum ar fi Roberto Cavalli, Giorgio Armani, Rocco Barocco posesori ai unor mari case de moda dispun de tot personalul specializat pentru astfel de activitati de imagine publica.

Creatiile artistice haute-couture (colectii avantgardiste de scena) definesc personalitatea designerului avand rolul de a-i promova imaginea publica de artist al modei. Originalitatea colectiei, a coloanei sonore, a machiajului si coafurii alese cu grija pentru prezentarea de moda definesc imaginea de succes a designerului. De aceasta imagine depinde pastrarea sau marirea cifrei de vanzari a produselor pret-a-porter (produsele vestimentare de serie) ale brandului. La marile evenimente de moda din tarile cu traditie sunt prezente marile personalitati din administratie, cultura si politica ale unei comunitati. Prezenta la aceste evenimente contribuie la promovarea imaginii publice de succes a personalitatilor invitate.
In cadrul festivalurilor de moda, tinerilor designeri li se asigura din partea organizatorilor tot suportul tehnic si uman necesar prezentarii creatiilor lor vestimentare. Designerii consacrati reprezinta elementul de credibilitate, atractie si spectaculozitate pentru publicul spectator si mass-media de specialitate prezenta.

In concluzie, marile evenimente de moda reprezinta pentru tinerii designeri sansa de a castiga in cativa ani un statut de brand in domeniul pretentios al modei.

In cadrul festivalurilor de moda finalitatea sau incununarea muncii tuturor celor implicati in realizarea prezentarilor de moda este pusa in valoare de seriozitatea, pregatirea si profesionalismul agentiilor care sunt reprezentate pe scena de catre manechine.

Este bine de stiut ca peste tot in lume fabricantii de confectii (haine de serie sau atelierele de croitorie) organizeaza prezentari de modele de confectii (toamna-iarna, primavara-vara) cu tineri care le poarta in fata clientilor proprietari de magazine de confectii sau supermarketuri. Aceste activitati de prezentare modele de confectii nu se incadreaza in categoria evenimentelor de moda.