ADEVARURI DESPRE MODA SI MODELING - 3. Ce este un Fashion Week?

3. Ce este un Fashion Week?
Saptamana Modei (Fashion Week) - caracteristici de baza:
Saptamana Modei este un eveniment bianual al industriei modei, ce are o durata de aproximativ o saptamana calendaristica si se desfasoara cu cateva luni inainte de sezon (toamna-iarna/primavara-vara). Acest tip de eveniment are rolul de a prezenta noile tendinte in moda previzualizand specialistilor moda ce se proiecteaza pentru sezonul urmator. Astfel, pentru designerii si producatorii vestimentari, Saptamana Modei are rolul important de a arata tendintele de sezon privitor la ceea ce este sau nu mai este la moda.
Un festival Saptamana Modei nu poate detine numele unei tari. Marii designeri spun „Creatiile de moda fac parte din patrimoniul universal, de aceea nu pot fi limitate la numele sau granitele unei tari, decat de amatorii care polueaza domeniul modelingului”.
Saptamana Modei poarta denumirea orasului in care se organizeaza (ex.: Milano Fashion Week). Orasele capitale ale modei reprezinta etaloanele mondiale ale modei, conform unei traditii recunoscute si respectate de modelingul eligibil.
Actualmente, in lume exista un program oficial al manifestarilor oraselor de traditie in moda care incepe la New York, continua la Londra, Milano si se incheie la Paris. Aici se desfasoara cele patru mari saptamani ale modei si reprezinta un etalon de manifestare al noilor tendinte in moda la nivel mondial. Aceste saptamani traditionale ale modei sunt urmate si de alte manifestari nou aparute pe plan international, dezvoltate in ultimii 10-20 de ani, cum este si Bucharest Fashion Week. Noile manifestari cuprind saptamani ale modei haute-couture, pret-a-porter, ale modei creatiilor ecologice, costumelor de baie, ale modei de sezon toamna-iarna/primavara-vara, creatii vestimentare de spectacol etc.